Consumul de ciment s-a redus cu circa 50% faţă de perioada de vârf atinsă în 2008, până la circa 340 kg pe cap de locuitor. Producătorii lucrează la 60% din capacitate şi încă se mai aşteaptă la o scădere de 5% şi în acest an. Salvarea ar putea-o aduce proiectele de infrastructură, zonă în care, dacă ar exista un volum anual de investiţii de circa 2,5 mld. euro, s-ar putea instala o stare de normalitate.
Markus Wirth este directorul general al Holcim România şi membru în Consiliul Investitorilor Străini din România. Acesta va fi înlocuit din funcţia executivă de la Holcim din 31 martie şi va rămâne preşedinte al Consiliul de Administraţie al companiei.
Capital:Majoritatea companiilor de construcţii pariază pe infrastructură, ca fiind segmentul care va trage în sus piaţa construcţiilor în acest an. Credeţi că aceste proiecte, susţinute de autorităţile publice, vor fi îndeajuns pentru a pune piaţa pe un trend pozitiv?
Markus Wirth: Dezvoltarea infrastructurii a devenit mai activă, din punctul meu de vedere. Un semn clar este situaţia coridorului IV. În permanenţă încerc să aflu dacă aceste proiecte, pentru coridorul IV- pentru că sunt mai multe, avansează după cum au fost definite. Ministerul a anunţat că această conexiune de transport este prioritară pentru Guvern şi sunt optimist că termenele vor fi respectate, bineînţeles cu unele întârzieri de câteva săptămâni, dar nu în sensul suspendării lucrărilor. Cu siguranţă că acest proiect va avea o contribuţie importantă la revenirea industriei construcţiilor, însă nu avem nevoie doar de infrastructură, ci şi de construcţia de locuinţe, de spaţii comerciale şi de distribuţie.
Capital:Guvernul a promis un program de investiţii de 7 mld. euro în acest an, din care o parte însemnată să fie atrasă de zona construcţiilor. Ce volum de investiţii consideraţi că ar fi necesar pentru ca piaţa construcţii