Dobânzile creditelor în lei ar putea scădea uşor, consideră Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România. \"Dar pentru asta este nevoie de un nivel mai mic al inflaţiei\", a declarat acesta pentru EVZ. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Aşteptările analiştilor întrevăd o scădere a inflaţiei de-abia din a doua jumătate a lui 2011. Ieftinirile vor veni prin diminuarea marjelor de dobândă şi comisioanelor bancare, şi nu din scăderea dobânzilor interbancare (legată de nivelul dobânzii- cheie), în funcţie de care sunt calculate dobânzile creditelor, spune Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România. Analiştii ING cred că, în 2011, banca centrală va fi obligată să menţină nivelul dobânzii-cheie la 6,25% pe an, din cauza perspectivelor inflaţioniste.
Presiuni de scumpire la creditele în euro
Nivelul dobânzilor la creditele în euro este scăzut în prezent, spune Laszlo Diosi. Opinia sa este împărtăşită de reprezentanţii ING, care întrevăd scumpiri în viitorul apropiat. "Costul creditelor în euro depinde de decizia pe care o va lua Banca Centrală Europeană în privinţa dobânzii-cheie. Piaţa se aşteaptă ca rata să crească din aprilie", a spus Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.
În condiţiile în care piaţa anticipează creşterea dobânzii-cheie, dobânda interbancară Euribor a crescut continuu în ultimul timp, ceea ce conduce automat la scumpirea creditelor. Majorarea Euribor nu va fi resimţită însă total de clienţi. Asta deoarece dobânda creditelor în euro are inclus, pe lângă Euribor, şi costul riscului de ţară, care este posibil să scadă, este de părere Florin Ilie.
În plus, între bănci va interveni "presiunea concurenţială pe dobânzi", care din nou va compensa creşterea Euribor.
Care vor fi clienţii preferaţi ai băncilor
Concurenţa băncilor ar treb