Cele peste 40 de zile de post dinaintea Paştelui înseamnă pentru majoritatea alexăndrenilor credincioşi, cartofi şi fasole.Galantarele magazinelor sunt pline cu produse de post pe care însă foarte puţini îşi permit să le includă în meniul zilnic, din cauza preţurilor piperate.
Odată cu intrarea în postul Paştelui, supermarketurile şi magazinele din oraş şi-au umplut galantarele cu produse de post, alternative vegetale la carne, lapte şi ouă. Preţurile produselor pe bază de soia le depăşesc însă pe cele ale proudselor din carne sau ale lactatelor şi în acesta condiţii foarte puţini alexăndreni îşi permit să-şi diversifice meniul de post. În magazinele din Alexandria, pateul vegetal are preţuri cuprinse între 1,4 şi 1,7 lei, parizerul vegetal se vinde cu 6 lei, iar laptele de soia ajunge şi la 12 lei litrul. Cârnaţii şi crenwuşti de post ajung şi la 10 lei kilogramul, iar un pachet de 500 de grame de brânza tofu costă 9 lei. Soia , felii sau granule, produsul care înlocuieşte carnea, în zilele de post, se vinde cu preţuri cuprinse între 2 şi 3, 5 lei, în funcţie de gramaj sau productor.
Un meniu zilnic de post costă 20 de lei
Pe baza preţurilor proudselor de post afişate în magazine , reporterii ADS Alexandria au încercat să estimeze un cost al unui meniu zilnic de post cu astfel de produse. Un meniu variat de post care să includă două cutii de pateu, o brânză tofu, un lapte de soia, o pungă de soia felii sau granule , un desert de post şi fructe sau legume ajunge la 20 de lei. Peste 40 de zile de post cu un astfel de meniu înseamnă peste 800 de lei, un preţ pe care foarte puţini îşi permit să îl plătească. Majoritatea celor care postesc recunosc că apelează la produsele de post din magazine foarte rar, brânza tofu şi laptele de soia fiind un răsfăţ culinar de week-end. „ Nu cumpăr produse de post zilnic pentru că sunt prea scumpe. Iau doar