Producătorii agricoli ar putea folosi gratuit, timp de zece ani, ce a mai rămas din sistemul de irigaţii, prevede un proiect ce va ajunge pe masa guvernului. Sursa: EVZ
Mai-marii Ministerului Agriculturii au aşternut pe hârtie un plan pentru salvarea Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi, implicit, a ceea ce a mai rămas din sistemul de irigaţii construit în perioada comunistă şi falimentat prin "grija" mai multor miniştri care s-au perindat pe la şefia Agriculturii în ultimii ani, după cum arată un raport al Curţii de Conturi publicat în ediţia de ieri a EVZ.
Iar, potrivit ministrului Valeriu Tabără, "planul" este extrem de simplu: sistemul de irigaţii să fie lăsat pe mâna ţăranilor. "Am pus deja pe hârtie un draft şi avem şi o iniţiativă legislativă în acest sens. Soluţia ar fi descentralizarea serviciului şi implicarea producătorilor agricoli în întreţinerea şi exploatarea sistemelor de irigaţii şi desecare. O să prezint în şedinţa de guvern iniţiativa", a explicat Tabără.
Irigaţii, la preţuri infime
Concret, proiectul prevede că producătorii agricoli - indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice - care se asociază potrivit Legii 31/1990 pot cere Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) să primească gratuit în folosinţă sistemul de irigaţii şi de desecare care trece pe terenul lor.
"Infrastructura deţinută de SNIF va fi atribuită în folosinţă gratuită. Atribuirea se face pe baza unui contract pe care producătorii agricoli, constituiţi într-o formă de asociere, îl încheie cu Agenţia Domeniilor Statului pe o perioadă de zece ani", e specificat în proiectul de act normativ.
În plus, asociaţiile de producători îşi pot exprima opţiunea de a cumpăra sistemul de irigaţii de la stat, pe durata derulării contractului. Asta, cu atât mai mult cu cât mulţi dintre ei vor fi obligaţi să investe