Guvernul a aprobat, luni, un proiect de lege care prevede concedierea a 18.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în 2011. Actul normativ a fost transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă. Între timp, ministerul elaborează normele de aplicare a legii.
Poliţia Română se confruntă, în prezent, cu o criză de personal, aşa că acest proiect de lege care vizează trimiterea acasă a mii de angajaţi, nu pică tocmai bine. Spre exemplu, numai la nivelul judeţului Constanţa, şefii de posturi din diferite comune sau localităţi s-au plâns, neoficial, ce e drept, de numărul mic al agenţilor de poliţie. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca oamenii legii să fie chemaţi într-un loc pentru a linişti sau a rezolva anu-mite conflicte, iar în acelaşi timp, altcineva să solicite ajutor, către acelaşi post de poliţie. Soluţia? Aşteptaţi până se rezolvă „dincolo", iar apoi vin şi la dumneavoastră.
Primii poliţişti vizaţi: cei cu dosare penale! Potrivit declaraţiei şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, comisarul şef Dumitru Catană, numai în Constanţa vor fi concediaţi aproximativ 1.900 de poliţişti, după criterii care ţin de implicarea în fapte cu caracter penal, analiza antecedentelor disciplinare, comportamentul necorespunzător cerinţelor de etică şi deontologie profesională etc. Şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, comisar şef Cornel Tănase, opinează că disponibilizările nu vor viza, în mod direct, Transporturile ci, cel mai probabil, Poliţia de Frontieră. Cei de la Poliţia Rutieră din Constanţa se confruntă cu aceeaşi problemă. Conform precizărilor făcute de şeful Biroului Accidente, comisarul Tudorel Dogaru, întrucât numărul agenţilor de circulaţie este foarte mic, din circa 10.000 de maşini cu numere bulgăreşti, doar 4.000 sunt luate în evidenţă... şi asta pentru că nu există poliţişti în traf