Dacă în ţară Poliţia Animalelor a încheiat mii de contraccte de colaborare cu administraţiile locale, la Olt activitatea a fost stopată de prefectură, care îi consideră ilegale atribuţiile.
Înfiinţarea Poliţiei Animalelor a fost considerată o binecuvântare pentru iubitorii de patrupede, dar şi pentru foarte multe administraţii locale. Nu şi pentru Olt însă. Dacă la Piatra Neamţ şi Bacău organizaţia a primit sediu chiar în clădirea primăriei, la Olt colaborarea a fost stopată de prefectură. „Am încheiat protocoale de colaborare cu inspectoratele de poliţie, jandarmi, de urgenţă, cu Direcţia de Sănătate Publică, am fost recunoscuţi de instanţe de judecată, dar numai Prefectura Olt spune că nu suntem recunoscuţi de lege să intervenim în domeniul protecţiei animalelor. Prefectura Olt a trimis adrese tuturor celor 40 de primării oltene de revocare a hotărârilor care prevăd încheierea unui contract de colaborare cu Poliţia Animaelor. Asta deşi pe 13 octombrie 2010 am trimis instituţiei toate documentele care atestă înfiinţarea, înregistrarea şi recunoaşterea noastră de Tribunalul Bucureşti, OSIM sau Monitorul Oficial. De 5 luni de zile aşteptăm răspuns”, susţine inspectorul şef regional Sud Oltenia Cornel Stana.
Prefectura a solicitat primăriilor anularea colaborării cu Poliţia Animalelor
Primesc sesizări şi răspund tot cu sesizări
Ca atare, prima organizaţie teritorială la nivel naţional nu-şi poate desfăşura activitatea. Cei 21 de poliţişti angajaţi la Olt nu pot decât să constate situaţiile în cazul unor sesizări şi să sesizeze la rându-le alte instituţii. Printre sesizările la care nu s-a putut interveni sunt trei ogari împuşcaţi de un localnic în mijlocul satului la Rusăneşti, şapte cai lăsaţi de izbelişte pe câmp de un an de zile la Sârbii Măgura, un câine orăvit cu furadan la Nicolae Titulescu şi doi câini aruncaţi la subsolu