UE şi NATO dezbat în paralel joi, 10 martie, la Bruxelles, posibile răspunsuri la violenţele din Libia. O intervenţie militară şi crearea unei zone de excludere aeriană sunt luate în calcul.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Franţa şi Marea Britanie cer crearea unei zone de excludere aeriană în Libia, pentru a împiedica bombardarea populaţiei, subiect dezbătut pe plan european de miniştrii de Externe şi pe plan Nord-Atlantic de miniştrii Apărării.
Două reuniuni paralele au loc astfel la Bruxelles, mai mult din pură întâmplare, dar ele sunt binevenite, întrucât răspunsul occidental la violenţele din Libia nu este încă structurat.
Intervenţia militară nu este o opţiune ca atare, dar ea rămâne posibilă, NATO este pregătită pentru orice eventualitate, explica miercuri secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.
Zona de excludere aeriană este de asemenea o opţiune a NATO, care ar putea fi însărcinată să o controleze cu avioanele sale radar, AWACS, dacă decizia este luată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Măsura ar fi însă greu de aplicat din punct de vedere tehnic, pentru că ea presupune şi anihilarea apărării anti-aeriene libiene, dar şi din punct de vedere politic. O astfel de decizie occidentală ar putea fi rău primită în lumea arabă.
Între timp, miniştrii europeni de Externe se vor felicita pentru sancţiunile politice, militare şi financiare impuse de UE Libiei şi vor căuta un acord privind poziţia Uniunii, care va fi adoptată vineri la nivel de şefi de stat şi de guverne.
Voci din Parlamentul European au cerut ca aşa-numitul Consiliu Naţional, creat de Opoziţia libiană să fie recunoscut ca singura autoritate a ţării, ceea ce se va arăta o altă sarcină dificilă şi deja respinsă de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Ea a explicat că decizia va trebui să le a