Află cum să devii cinefil la Cinema.edu - proiect de educaţie cinematografică pentru elevi din şcoli şi licee. Asociaţia Culturală Macondo a lansat primul proiect de educaţie cinematografică din România de o asemenea anvergura, adresat elevilor de toate vârstele.
Proiectul se înscrie în eforturile europene din ultimii ani de a introduce educaţia cinematografică în şcolile primare şi secundare, cu scopul de aatrage publicul tânăr în cinematografe şi de a dezvolta o audienţă sporită pentru un cinema de calitate.
Din 7 martie 2011, peste 2500 de copii de la 27 de şcoli şi licee din patru sectoare bucureştene fac primii paşi prin istoria cinemaului, urmând ca din septembrie, proiectul să fie extins la nivel naţional. Până în luna iunie, fiecare elev va participa la o serie de 5 proiecţii de filme care fac parte din patrimoniul cinematografic mondial, adaptate la trei categorii de vârstă (I-IV; V-VIII; IX-XII).
Proiecţiile vor avea loc de luni până vineri, cu grupuri de câte 100 de copii, însoţiţi de profesori. La discuţii vor lua parte invitaţi din lumea filmului - regizori, actori, fotografi, scenarişti, critici de film, profesori din cadrul UNATC. Printre invitaţii din prima săptămână se numără: Irina Margareta Nistor, Alexandra Olivotto, Radu Igazsag, Maria Murg, Florin Barbu, precum şi invitaţi din partea Centrului Ceh din Bucureşti.
Pentru ca publicul tânăr să redescopere atracţia sălii de cinema şi a marelui ecran, toate proiecţiile se vor face pe 35 mm.
În cadrul programului se regăsesc filme clasice, semnate de Lumière, Méliès, Chaplin, Jacques Tati, François Truffaut, dar şi filme dedicate diversităţii culturale şi care vor putea fi văzute pentru prima dată în România (Intimate Grammar, de Nir Bergman, Yeelende Souleymane Cisse, Waste Land, Lucy Walker). La finalul programului, copiii vor primi diplome de participare la progra