Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului, spune că va renunţa la funcţia sa politică în favoarea unui reprezentant ales democratic, prin vot, anunţă BBC News astăzi. Liderul a declarat că va începe pregătirile pentru demisia sa luni, la următoarea întâlnire a parlamentului tibentan din exil.
Dalai Lama crede că decizia pe care a luat-o este spre beneficiul pe termen lung al tibetanilor. Anunţul a fost făcut în cadrul unui eveniment de comemorare a revoltelor din 1959, anul în care Dalai Lama a fost nevoit să fugă în exil. "Încă din anii '60 am insistat că tibetanii au nevoie de un lider legitim, ales de ei, căruia să-i pot preda puterea", a subliniat el în Dharamsala, oraşul indian care a devenit sediul central al parlamentului din exil. El a adăugat că decizia nu este motivată de dorinţa unei responsabilităţi mai mici şi că nu îl deranjează să predea puterea politică unui conducător ales de popor.
Cum poate câştiga China încrederea comunităţii internaţionale
În discursul de joi, Dalai Lama i-a îndemnat pe liderii chinezi să dea dovadă de mai multă transparenţă pentru a câştiga încrederea celorlalte state. "(n.r. China) are un potenţial imens şi poate contribui la evoluţia umanităţii şi pacea mondială. Pentru a face asta, însă, China trebuie să câştige respectul şi încrederea comunităţii internaţionale. Pentru a câştiga acest respect, liderii chinezi trebuie să asigure o transparenţă mai mare şi trebuie ca acţiunile lor să corespundă cu declaraţiile pe care le fac. Pentru a asigura aceste obiective, libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt esenţiale", a explicat el.
Tibetul este o regiune din nordul Munţilor Himalaya care se bucură de o autonomie regională acceptată de Republica Populară Chineză. Revoltele din 1959 care au dus la exilarea lui Dalai Lama au fost menite să asigure o autonomie reală şi semnificativă a Tibetului