Cine ar trebui să beneficieze de fonduri comunitare: revoluţionarii arabi sau statele sărace din Europa de Est? Este o nouă dispută ce divizează statele din UE. Ţările din sudul Europei, care se confruntă deja cu un val de imigranţi, cred că banii destinaţi ţărilor din Estul Uniuniii ar trebui daţi acum statelor arabe.
Cine ar trebui să beneficieze de fonduri comunitare: revoluţionarii arabi sau statele sărace din Europa de Est? Este o nouă dispută ce divizează statele din UE.
Ţările din sudul Europei, care se confruntă deja cu un val de imigranţi, cred că banii destinaţi ţărilor din Estul Uniuniii ar trebui daţi acum statelor arabe.
Cele şase state din sudul Europei consideră că Uniunea ar trebui să dea mai mulţi bani statelor din nordul Africii în condiţiile în care Republica Molodva primeşte de exemplu 25 de euro pe cap de locuitor în timp ce Egiptul beneficiază de mai puţin de doi euro iar Tunisia de 7 euro.
Această împărţire a bugetului Uniunii alocat pentru sprijinul ţărilor vecine nu are nicio justificare, apreciază state ca Franţa, Spania, Grecia, Slovenia, Cipru şi Malta.
Practic aceste şase ţări atrag atenţia că evenimentele din nordul Africii ar trebui să intereseze cu prioritate Europa în timp ce ţări din Europa centrală consideră că şi graniţa de est a Uniunii trebuie monitorizată cu atenţie.
Care e miza acestei dispute - explică europarlamentarul liberal Renate Webber.
Ţările din Europa Centrală atrag atenţia în această dispută că mai multe "conflicte îngheţate" de la graniţa estică a Europei menţin o presiune constantă în zonă în timp ce teama de Rusia continuă să bântuie statele fost comuniste ale Uniunii, constată cotidianului Belgian DE Standaard, citat de presseurope.eu.
Ce ar trebui să facă însă Republica Moldova? În primul rând să continue reformele, e de părere analistul politic de la Chiş