După ce Opoziţia a citit miercuri moţiunea pe Codul Muncii, PSD şi PNL au fost acuzate că au copiat în proporţie de 80% proiectul de lege al Guvernului. Paradoxal, textul moţiunii aduce opt argumente care sunt contrazise în proporţie de 70% de Codul pe care chiar Opoziţia l-a depus la Senat.
Cele 80 de procente în care coincid cele două proiecte, al Executivului şi cel al USL, sunt printre cele mai importante din lege şi cu strictă referire la salariaţi. Restul de 20%, adică partea care face diferenţa între USL şi Guvern, se referă în cea mai mare parte la atribuţiile şi drepturile sindicatelor. Este vorba de cel puţin nouă modificări de articole, printre care şi cel în care Guvernul spune că liderii sindicali pot fi concediaţi din motive de "necorespundere profesională".
Citiţi şi: Plagiatul PSD şi PNL, explicat de sindicate
Pe articolele de substanţă cele două proiecte sunt identice. De exemplu, USL subscrie săptămânii de lucru din legea lui Boc: 48 de ore, cu tot cu orele suplimentare, cu o creştere a perioadei de referinţă la patru luni, de la trei luni, cât este în prezent. În cazuri excepţionale şi USL este de acord să existe derogări de la regulă care să meargă până la o perioadă de referinţă de 12 luni. Sporul pentru lucrul de noapte este de 25% în ambele variante.
Aceeaşi probă, acelaşi concediu
Perioada de probă este de 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de 120 de zile pentru cele de conducere, în ambele proiecte.
De asemenea, sunt identice poziţiile referitoare la faptul că atunci „când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept va prevala". De exemplu, dacă un contract al unei angajate este suspendat din cauză că angajata este în concediu maternal, dacă firma dă faliment, atunci acel contr