O tradiţie specific românească - „Mărţişorul" - a trecut hotarele şi, de trei ani încoace, e pe cale să devină tradiţie cu rădăcini ferme şi în Italia, la Torino. Acest lucru se întâmplă prin contribuţia doi factori importanţi: colaborarea dintre asociaţiile „Basarabia" şi „Frăţia" şi, nu în ultimul rând, dorul de casă al românilor stabiliţi în Peninsulă.
Duminică, 6 martie, pe scena Teatrului „San Giuseppe" din Torino, în faţa unei săli arhipline, s-a desfăşurat a 3-a ediţie a „Mărţişorului" din dispora.
Pentru trei ore, cei din sală - români, basarabeni, ruşi, italieni - au asistat la un spectacol cosmopolit, susţinut de artişti proveniţi din diferite părţi ale lumii, dar care locuiesc acum la Torino. Practic, din câte ne-au mărturisit organizatorii, spectacolul a fost un fel de festival internaţional de folclor, presărat cu momente artistice din mai toate domeniile artei.
„Suntem cu toţii străini aici. Am plecat de pe pământurile natale îndemnaţi de situaţia grea din ţările de unde venim, însă dorul de ţară e tot mai puternic, cu fiecare an ce trece. Dar tocmai acest dor ne face să avem enorma dorinţă să demonstrăm lumii întregi că avem şi noi lucruri frumoase: tradiţiile, dansul şi cântecul popular. Aşa s-a născut acest spectacol", a spus Larisa Olărescu, preşedinta Asociaţiei „Basarabia".
Show-ul a fost deschis de balerina basarabeană Verginia Grajdieru, cu o demonstraţie emoţionantă de balet clasic. Verginia studiază de câţiva ani dansul clasic la Torino, iar de un an face parte şi din ansamblul folcloric „Hora Basarabiei".
În continuare, în spectacol s-au înlăţuit apoi momentele de folclor: românesc, rusesc, moldovenesc, italian, sud-american, african.
Au continuat reprezentaţia tinerii interpreţi din grupul „Giovane Talente", care de un an activează în cadrul asociaţiei „Basarabia" şi reuneşte talente de tot felul: dansatori