Parlamentul European a adoptat joi o moţiune prin care Ungariei o nouă revizuire a legislației privind presa. Aceasta, în pofida faptului că Ungaria a operat modificări la controversata lege privind mass media, care au mulţumit Comisia Europeană.
Rezoluția a fost semnată de patru grupuri politice - socialist (S&D), liberal (ALDE), Verzii şi Stânga Unită (GUE/NGL). Documentul a întrunit de 316 voturi pentru, 264 împotrivă şi 33 de abţineri. Grupul PPE, din aceeaşi familie politică cu partidul premierului ungar Viktor Orban, s-a împotrivit rezoluţiei, ca de altfel şi grupul Europa Naţiunilor ( dreapta naţionalistă eurosceptică).
Eurodeputaţii au mai cerut prezentarea unei propuneri de directivă europeană privind libertatea şi pluralismul în mass-media, încă în acest an.
Ungariei i se cere "să abroge și să nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile" cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În plus, se solicită autorităților ungare să restabilească independența guvernanței mass-media și să pună capăt interferenței statului în ceea ce privește libertatea de exprimare și spațiul editorial. „Reglementarea excesivă a mass-mediei este contra-productivă pentru existența unui pluralism eficient în sfera publică", menționează rezoluția.
„Suntem hotărâţi să luptăm pentru cele mai înalte standarde ale libertăţii presei în Europa. Suntem şocaţi să vedem Comisia, ca şi gardian al Tratatului, încercând cu disperare să justifice acţiunile aliaţilor politici ai domnului. Barroso din guvernul ungar. Interferenţele politice de tipul celor prevăzute în legea ungară a presei sunt inacceptabile. În cazul în care Comisia nu va apăra drepturile consacrate în Carta drepturilor fundamentale, ne vom asuma noi această luptă.", a declarat în cadrul dezbaterilor vicepreşedi