După apariţia mai multor dovezi că în închisorile KGBului belarus s-ar aplica în mod sistematic tortura, o firmă britanică de avocatură, specializată în apărarea drepturilor omului, cere arestarea lui Lukaşenko.
Ales Mikhalevich, fost candidat la preşedinţie, este unul dintre puţinii oameni care au reuşit să păcălească KGBul belarus; eliberat de aceştia după două luni de detenţie, Mikhalevich promisese să devină informator al poliţiei secrete. Însă în loc să se ţină de cuvânt, Mikhalevich a convocat o conferinţă de presă - despre care publicaţia Eurasia Daily Monitor a relatat pe larg - în care a expus torturile la care el şi alţi deţinuţi au fost supuşi în timpul arestului.
"Un lagăr de concentrare în centrul Minskului"
După arestarea sa, KGBul i-a cerut lui Mikhalevich să citească o declaraţie la televiziunea de stat, în care să se dezică de ceilalţi candidaţi la preşedinţie. Mikhalevich a refuzat, drept care agenţii serviciului secret au recurs la alte metode pentru a îl face să coopereze: i-au fost întoarse braţele şi legate deasupra capului, a fost pus să stea gol, lipit de un zid, la o temperatură de numai 10 grade celsius, iar atât el cât şi ceilalţi prizonieri erau obligaţi să doarmă direct sub lămpi, fără să îşi poată acoperi sau întoarce feţele. De asemenea, adeseori deţinuţii îmbrăcaţi sumar erau scoşi în curtea închisorii, la temperaturi sub 0 grade.
Mikhalevich este doar una cele câteva sute de persoane care au fost arestate după alegerile din decembrie 2010 - alegeri pe care observatorii Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare au refuzat să le valideze, considerându-le frauduloase. Printre arestaţi se numără toţi contracandidaţii preşedintelui Lukaşenko, mulţi dintre ei fiind acuzaţi de organizarea de tulburări publice - crimă care poate aduce până la 15 ani de închisoare.
Se oganizează apărarea
Firma de