Preţul petrolului de acum nu reflectă încă pe deplin tsunami-ul politic din Orientul Mijlociu, care ar putea determina o cotaţie a barilului de 200 de dolari, se arată într-un raport al Erste Group, dat astăzi publicităţii.
La capitolul "Perspective pentru 2011", în raport se arată că preţul petrolului va creşte până la 150 de dolari şi se preconizează inversarea trendului în a doua jumătate a anului 2011. În 2011 preţul mediul al petrolului Brent va fi de 124 de dolari pe baril, spun analiştii Erste.
Potrivit acestora, instabilitatea politică din Orientul Mijlociu nu va dispărea curând.
„Preţul ridicat al petrolului este în mod clar o ameninţare la adresa creşterii economice" , precizează Ronald Stöferle, analist pentru materii prime în cadrul Erste Group.
De îndata ce preţul unui baril de ţiţei depăşeşte 100 de dolari pe o perioada mai indelungata, se poate presupune că OPEC va intensifica puternic operatiunile de extracţie pentru a evita sufocarea economiei.
„Prin urmare, credem că majoritatea riscurilor se află la un punct maxim în ceea ce priveşte pretul petrolului", a adăugat expertul citat.
Scânteia revoluţiei s-ar putea întinde şi mai mult şi ar putea determina noi creşteri ale preţului petrolului, în special în prima jumătate a anului.
Conform unei metode de estimare empirică, o creştere de 10% a preţului petrolului determină o scădere de aproximativ 25 de puncte de bază a PIB-ului economiei SUA. Potrivit AIE, în 2010 ponderea cheltuielilor în sectorul petrolului a fost de 4,1% din PIB-ul global.
"Dacă preţul petrolului va depăşi 100 de dolari, o perioadă îndelungată în 2011, raportul ar creşte la aproape 5%, adica un nivel critic pentru economie. La un preţ mediu de 120 USD/baril pentru Brent, ar fi echivalentul a 6% din PIB, iar la 150 USD, ponderea ar creste la 7,5% din PIB", se mai arată în raport.
Deo