Reprezentarea disproporţionată la nivel politic determină dezechilibre în democraţie, arată politologul Oana Băluţă, preşedinta Centrului de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, într-un interviu pentru România Liberă. Astfel, în România, circa 10% din parlamentari sunt femei, în timp ce numărul populaţiei feminine este aproape 52% din total.
Potrivit politologului, deşi există legislaţie în domeniul egalităţii de şanse, responsabilităţile numeroase ale femeilor din viaţa privată şi tipul de educaţie primit nu impulsionează femeile să se implice activ în viaţa publică.
"O cercetare coordonată de Laura Grunberg, " Mass media despre sexe", arată, ca să o spun sub formă de glumă, că, dacă ar veni extratereştrii în România şi s-ar uita la reclame, ar înţelege că bărbaţii sunt înnebuniţi după bere, iar femeile după detergenţi: cam acesta este modelul de socializare care este transmis prin mass-media", explică Oana Băluţă.
Pragul de care bărbaţii se împiedică: Legea cotei obligatorii pentru femei
În octombrie 2010, deputata PDL Sulfina Barbu a depus la Parlament un proiect de lege care susţine ca 40% dintre candidaţii unui partid politic să fie femei.
Iniţiativa survine pe fondul subreprezentării femeilor la nivel politic: în actuala legislatură, unul din 10 parlamentari este femeie şi doar 2 ministere din 17 sunt conduse de o femeie, în condiţiile în care media europeană a parlamentelor naţionale este 24%, explică deputata pe blogul personal.
"Este nedrept ca femeile, care sunt mai mult de jumătate din electorat, să nu fie reprezentate la nivelul Parlamentului", spune Oana Băluţă.
Ar trebui să avem mai multe femei în politică pentru echilibru, dar nu e vorba neapărat de cel numeric. Este şi unul calitativ, explică deputata PDL Sulfina Barbu, pentru România Liberă. „Femeile sunt mult mai dispuse dialogului si comprom