Avansul sau cheltuielile legate de intretinerea vehiculului sunt principalele dezavantaje ale leasingului financiar in raport cu cel operational. Pe de alta parte, la leasingul financiar, utilizatorul devine proprietarul bunului la sfarsitul perioadei de contractare, spre deosebire de contractul de leasing operational.
Pe fondul crizei economice, leasingul operational "musca" tot mai mult din piata leasingului financiar, sustin IFN-urile (institutiile de finantare nebancara). Si asta pe fondul scaderii generale, continua, a pietei auto din Romania, din ultimii trei ani.
Pe de alta parte, transportatorii afirma ca din cauza dobanzilor mari, nici una dintre variantele de finantare nu sunt convenabile in momentul de fata, astfel ca marii operatori prefera creditul auto pe care il pot utiliza in achizitia de vehicule second-hand.
Cu toate acestea, potrivit ofertelor institutiilor de credit, dobanzile in ambele cazuri par a fi asemenatoare, atat in cazul leasingului, cat si al creditului auto, numai ca rata creste in cazul leasingului pentru ca inglobeaza si costurile de asigurare.
Astfel, cea mai scazuta DAE pentru leasingul financiar este oferit de cei de la EFG Leasing, de 9,55%, iar cea mai ridicata dobanda efectiva este de 12,65%, la UniCredit Leasing.
Pe de alta parte, in cazul creditului auto, DAE variaza de la 9,63%, produs disponibil la Banca Transilvania, si 20,75%, credit apartinand BCR.
Leasingul operational, crestere de 15%
Bogdan Apahidean, directorul general al societatii LeasePlan Romania, a declarat ca in 2010, piata leasingului financiar a scazut cu aproximativ 14%, in timp ce leasingul operational, practicat in Romania incepand din 2005, este in continua crestere.
Astfel, anul trecut majorarea a fost cuprinsa intre 14 si 15%, iar valoarea totala a pietei s-a ridica