Liceenii din toată ţara au la dispoziţie, de astăzi, un ghid realizat de experţi de pe piaţa bancară, din care pot învăţa cum să-şi administreze banii de buzunar şi cum să colaboreze cu o bancă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Bani pentru McDonald’s, pentru o ieşire la cinema, pentru adidaşi ultimul răcnet ori pentru cărţi. Toţi pot fi trecuţi pe lista de cheltuieli lunare ale elevilor. Cât despre venituri, acestea par să nu fie, în general, foarte consistente: banii de buzunar de la părinţi, banii-cadou de la bunici, orele de babysitting cu fetiţa vecinei de bloc.
Cum să-şi drămuiască mica avere din puşculiţă astfel încât să nu ajungă să împrumute de la colegi sau chiar în nefericitul stadiu de faliment personal a fost prima lecţie pe care au primit-o elevii în cadrul proiectului "ABCdar bancar".
Şi au avut oportunitatea ca lecţia să le fie predată ieri, chiar de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, la sediul administrativ al băncii din Capitală.
"E în regulă să iau un credit pentru vacanţă?"
Primii elevi care au învăţat despre "Buget" au fost de la Liceul Internaţional din Bucureşti şi de la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice "I.N. Socolescu". Vor urma alţi aproape 1.000 de copii din 34 de oraşe din toată ţara, care vor învăţa despre cum să nu se întindă mai mult decât le permite buzunarul.
"Nu merge principiul după care dacă am bani în buzunar cheltuiesc, dacă nu am bani nu cheltuiesc. Ştim că nu toţi oamenii care spun că sunt bogaţi sunt mereu bogaţi. Unii îşi iau o maşină scumpă doar ca să vadă vecinii că sunt bogaţi. E în regulă să iei un credit ca să pleci în vacanţă?", vine întrebarea lui Steven van Groningen. Răspunsul unanim al elevilor este "nu".
"Am constatat că sunt persoane care fac un credit ca să plece în vacanţă şi, când se întorc, plătesc rat