Ziuaveche.ro: Cum evaluaţi piaţa bancară românească într-o retrospectivă a anului 2010?
Guy Poupet: Piaţa şi sistemul bancar românesc au fost marcate direct de criză. Aceasta a lovit direct în bănci, însă nu şi în soliditatea sistemului bancar.
Putem spune că, în ansamblu, sistemul bancar românesc este sănătos, nu există probleme de lichiditate şi solvabilitate şi că în acest mod băncile româneşti au rămas întotdeauna la distanţa de criza financiară mondială. Sistemul bancar românesc a fost marcat de criza pe care economia a cunoscut-o la sfârşitul lui 2008, care a fost extrem de brutală în România şi a avut un impact foarte puternic asupra economiei şi implicit asupra activităţii bancare. În termeni de volum, de operaţiuni, acest lucru s-a tradus printr-o cădere brutală a cererii de credit a clientelei de persoane fizice; pentru întreprinderile mici şi mijlocii, 2010 se caracterizează printr-un volum redus al operaţiunilor, mai slab ca în 2009. A doua caracteristică a anului 2010 se referă la creşterea costului net al riscului; creditele neperformante care au crescut brutal la începutul lui 2009 şi-au menţinut creşterea şi în 2010. Sunt companii care pot rezista o anumită perioadă, însă acest lucru nu este posibil la nesfârşit. În general, activitatea în 2010 a fost destul de dificilă la nivel bancar şi nu corespunde volumului anilor precedenţi. Este ceva normal şi se întâmplă atunci când creditele neperformante cresc, iar profitul băncilor este şi el direct afectat.
În cazul particular al BRD, am reuşit să obţinem la finalul anului un rezultat pozitiv de 127 milioane euro, dar care este mai mic faţă de perioadele precedente. Dacă analizăm la nivel global, există anumite diferenţe : activitatea economică a fost menţinută la nivelul creditului imobiliar, graţie programului « Prima Casă », care a ajutat foarte mult, la nivelul f