Parlamentul European a votat cu o majoritate solidă introducerea unei taxe pentru tranzacţiile financiare, arătându-şi rezerve serioase faţă de Pactul de Competitivitate, propus de Germania şi Franţa. Liderii statelor din zona euro se întâlnesc azi la Bruxelles pentru a discuta propunerea franco-germană privind Pactul pentru Competitivitate.
Pactul pentru Competitivitate este un set de măsuri privind armonizarea politicilor economice, sociale şi fiscale, lansat pe finalul Consiliului European din 4 februarie. Acesta e susţinut de preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
PE a dat însă un semnal serios că nu se va lăsa uşor convins de reprezentanţii guvernelor să admită prevederile pactului franco-german şi că sunt gata să impună Comisiei propriul punct de vedere privind guvernanţa economică europeană.
Marţi, la Strasbourg, Parlamentul a votat pentru introducerea unei taxe între 0,01% şi 0,05% pentru toate tranzacţiile financiare realizate în UE. Sumele astfel obţinute s-ar duce către fondurile europene pentru dezvoltare, ajutor umanitar sau combaterea efectelor schimbării climatice. Aceste sume s-ar putea ridica la circa 250 de miliarde de euro anual. Rezoluţia, care a fost întocmită de socialistul grec Anni Podimata, a primit 529 de voturi pentru şi 127 împotrivă, din partea tuturor grupurilor politice, social-democraţii fiind cel mai important motor de promovare a ei. Opozanţii au fost, în majoritatea lor, de la PPE.
Parlamentul şi Comisia, pe poziţii diferite
Votul are caracter de recomandare, însă Comisiei îi va fi destul de dificil să nu ţină seama de votul Parlamentului, care reprezintă totuşi cetăţenii UE şi de votul căruia depinde însăşi validarea Comisiei.
Potrivit comisarului pentru impozitare, uniune vamală, audit şi luptă antifraudă, Alg