Dalai Lama a anunţat joi că intenţionează să renunţe la funcţiile politice, apreciind că a venit momentul să lase în locul său un nou lider "ales în mod liber".
"Dorinţa mea de a transmite autoritatea nu are nimic de-a face cu vreo intenţie de a renunţa la responsabilităţi", a declarat Dalai Lama în timpul unui discurs susţinut la Dharamsala, în nordul Indiei, unde locuiesc tibetanii în exil. "Este pentru binele pe termen lung al tibetanilor. Nu pentru că mă simt descurajat", a adăugat el, spunând că alegerea liberă a unui lider este dorinţa sa începând din 1960.
Al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 76 de ani, a pus deja capăt unei tradiţii de patru secole, în 2001, când a cerut ca actualul guvern tibetan în exil să fie ales. Din guvern fac însă parte fratele şi sora actualului Dalai Lama. Pentru regimul comunist chinez, care a ocupat statul teocratic Tibet în 1950, moartea actualei reîncarnari a lui Dalai Lama pare a fi o rezolvare a conflictului de aici. Comuniştii de la Beijing s-au implicat puternic în "afacerea" reîncarnarii celui de al doilea cel mai important lider spiritual tibetan, Panchen Lama. În 1995, ei l-au indentificat pe noul Panchen într-un copil de 11 ani, tibetanii în altul. La scurt timp, acesta din urmă a dispărut, iar acum există temeri că scenariul s-ar putea repeta şi la moartea lui Dalai Lama.
Actualul prim-ministru tibetan în exil, Lobsang Tenzin, 71 de ani, se va retrage în această lună. Pe 20 martie va fi ales noul premier dintre Lobsang Sangey, 42 de ani, care şi-a obţinut doctoratul la Harvard, Tenzin Tethong, 63 de ani, absolvent al Stanford University, şi Tashi Wangi, un oficial al actualului guvern. Favorit este considerat Lobsang Sangey.
Alegerea premierului în exil va avea lc în nordul Indiei şi va fi făcută de cei 100.000 de tibetani exilaţi aici. Cei 6 milioane aflaţi peste Himalaia nu-şi pot face auzit glas