Şiiţii strâng rândurile pe Facebook, iar autorităţile lansează planuri de modernizare a societăţii. „Ziua Mâniei“ ar trebui să ajungă astăzi în capitala Arabiei Saudite, Riad, unde forţele de ordine au descins deja pe străzi pentru a contracara eventualele proteste.
Peste 32.000 de persoane susţin lansarea astăzi a unei serii de proteste pentru a cere reforme politice şi sociale. „Cred că ar fi un semnal important dacă şi la Riad ar avea loc proteste. Şiiţii din est ies deseori în stradă. Dar la Riad este altceva", a declarat un diplomat străin, exprimându-şi scepticismul. De altfel, mulţi saudiţi ar dori să ia parte la proteste, dar se tem de represalii.
„Ar trebui să mă duc, dar probabil nu o voi face. Mai mulţi bărbaţi din familie sunt în închisoare, iar familia are nevoie de mine", mărturiseşte un tânăr care participă la întrunirile săptămânale ale activiştilor pro-democraţie. De aproape doi ani, un grup format din musulmani şiiţi, sunniţi moderaţi şi activişti pentru drepturile omului pregătesc terenul pentru coalizarea forţelor de opoziţie.
„Nu sunt sigur ce se va întâmpla mâine. Va fi ca un fel de experiment", mărturiseşte pentru Reuters Mohammed Al-Qahtani, liderul Asociaţiei pentru Drepturi Civile şi Politice. Inspiraţi de revoltele din Bahrainul şiit vecin, şiiţi din est au organizat în ultimele trei săptămâni mici proteste. Dar în Riad nu au avut loc niciun fel de manifestaţii în ultimii ani, iar capitala are puţini rezidenţi şiiţi.
Eliberări din închisoare
În actualul context din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, autorităţile saudite sunt atente la orice scânteie ce ar putea cuprinde şi majoritatea sunnită.
În încercarea de a dezamorsa tensiunile din Provincia de Est, guvernul a eliberat 25 de deţinuţi şiiţi reţinuţi în timpul protestelor recente. Printre ei, şi şeicul Tawfiq Al-Amir, un cleric