Încolţit de justiţia italiană printr-un proces de fraudă fiscală şi unul în care este acuzat de relaţii sexuale cu o minoră, premierul Silvio Berlusconi poate fi salvat de o nouă reformă constituţională. Legea, care este acum dezbătuta de parlamentari, prevede separarea profesiei de judecător şi a celei de procuror. Magistraţii vor trebui să aleagă la începutul carierei pe care dintre aceste doua profesii o vor îmbrăţişa.
Criticii lui Berlusconi cred că premierul doreşte să-i pedepsescă astfel pe magistraţi, o castă foarte influentă în Italia anilor '90. "Este o reformă iniţiată din motive ideologice şi resentimente mai mult decât o reformă care să ducă la buna desfăşurare a proceselor", declară pentru Reuters senatoarea Anna Finnocchiaro, membră a Partidului Democrat, de centru-stânga.
Ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, consideră însă că procurorii şi acuzaţii trebuie să se afle pe acelaşi nivel, doar judecătorii fiind deasupra lor. "Pentru ca judecătorii să fie deasupra, ei nu trebuie să fie colegi cu procurorii. Credem ca pentru a ajunge aici trebuie să separăm cele două cariere. Profesiile de judecător şi procuror sunt doua lucruri diferite", spune Alfano.
"Dacă un medic face o greşeala în sala de operaţii, el este responsabil, iar cetăţeanul îl poate da în judecată. Dacă un magistrat face o greşeală care aduce atingere libertăţii individuale, cetăţeanul poate să-l dea în judecata pe magistratul care a greşit", mai spune Alfano. Ministrul, în vârstă, de 40 de ani s-a remarcat la începutul mandatului său, în 2008, prin legea care îi poartă numele, declarata neconstituţională un an mai târziu. În 2008, imediat după revenirea la putere a lui Berlusconi, Alfano a iniţiat o legea prin care preşedintele Italiei, preşedinţii celor două camere şi premierul erau declaraţi imuni, iar procesele în care erau implicaţi erau suspendate pe durata exercită