După cum susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, acest an va fi unul deosebit de greu pentru multe administraţii locale, afectate din plin de insuficienţa unor bugete care, în unele cazuri, acoperă cheltuielile minime de funcţionare a unităţii administrative doar până prin luna mai sau iunie. Cu toate acestea, controalele făcute în Timiş, pe parcursul anului trecut, vizând felul în care îşi gestionează Primăriile fondurile publice, au scos la iveală o sumedenie de probleme şi nereguli, indicând multe zone prin care se scurg nejustificat banii de la buget sau greşeli majore de management financiar făcute chiar de unele dintre Primăriile care susţin că au bugete de subzistenţă.
Duty-free-uri care au uitat să-şi plătească taxele locale
În urma misiunilor de audit făcute la Primării, atât de Autoritatea Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, cât şi de către Curtea de Conturi sunt date publicităţii anual, nişte rapoarte extrem de stufoase, legate de administrarea fondurilor publice la nivel local.
Ultimul raport de acest gen, referitor la Timiş, a fost făcut public zilele trecute şi relevă nişte mostre de management financiar la nivelul unor Primării care explică, într-o anumită măsură, de ce unele din aceste unităţi administrativ-teritoriale au probleme legate de asigurarea banilor necesari funcţionării.
În primul rând, relevă raportul respectiv, sunt foarte multe Primării în Timiş care au „uitat” să încaseze impozite pe terenurile din zonă. Este dat în acest sens exemplul Primăriei Periam, la care au fost identificate venituri suplimentare de 740.000 de lei ca urmare a faptului că nu s-au calculat şi încasat taxele pe terenul intravilan şi respectiv extravilan datorat de unii localnici şi unele firme din zonă, precum şi taxele pe clădiri datorate de către o serie de societăţi c