Economia mondiala ar putea avea mari probleme din cauza pretului tot mai mare al petrolului. Trecutul ne aminteste ca haosul mondial poate fi provocat de problemele din Kuweit, Libia, Arabia Saudita sau Irak.
Embargoul petrolier arab dn 1973, revolutia din Iran din 1978-1979 si invadarea Kuweitului de catre Saddam Hussein sunt exemple pe care lumea intreaga nu si le aminteste cu placere, conform publicatiei financiare The Economist.
Lumea pare a fi in pragul unui nou soc petrolier. Orientul Mijlociu si nordul Africii produc mai mult de o treime din petrolul mondial. Revolutii sau conflicte majore in aceste zone provoaca intreruperi ale alimentarii cu petrol. Rusia asteapta, astfel, la colt si isi freaca mainile, sperand sa devina cea mai mare putere energetica a lumii.
Pretul barilului de petrol a ajuns la 120 de dolari in data de 24 februarie, pentru ca, mai apoi, promisiunea unei productii mai mari din Arabia Saudita sa mai scada pretul. In 2 martie, barilul era 116 dolari.
Conflictul din Libia a scazut productia globala de petrol cu 1%, mult mai putin in comparatien cu 1973, cand aceasta a scazut cu 7,5%. Diferenta este a piata petroliera de azi are numeroase mijloace-tampon pentru a contracara astfel de neplaceri.
Ne salveaza Arabia Saudita?
Arabia Saudita ne-ar putea salva si ar putea inlocui o tara precum Libia in privinta alimentarii cu petrol. Sauditii si-au manifestat dorinta de a suplini aceasta lipsa globala, insa industria petroliera este extrem de complexa si este nevoie, de exemplu, ca sortimentul petrolier corespunzator sa ajunga intr-un anumit loc intr-un anumit interval de timp.
Cum Arabia Saudita este si ea in pragul unor proteste, confruntandu-se cu cereri tot mai acute de reforma, salvarea ar putea sa nu mai existe.
Rezultatul revoltelor se extinde dinco