„Colţul verde de acasă” şi aparatul electrocasnic de compostat peturi sunt două dintre sutele de produse care au atras ieri atenţia vizitatorilor de la târgul Romenvirotec, deschis până duminică la Romexpo, în Capitală.
Expoziţia destinată noutăţilor în materie de echipamente şi tehnologii de mediu cuprinde exponate aduse din 10 ţări: China, Danemarca, Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Suedia.
FOTO
În cadrul târgului poate fi văzut şi un parc verde în miniatură, realizat de Primăria Capitalei pentru a promova spaţiile verzi. La standul cu aparate de compostat peturi au loc demonstraţii despre cum funcţionează. „De multe ori strângem multe ambalaje de plastic care sunt greu de depozitat. Aparatul tocmai la asta ne ajută: să le depozităm mai uşor şi să le selectăm totodată separat". Acest lucru se poate întâmpla acasă, la şcoală sau în instituţiile publice", a spus Marta Szentivanyi, de la Tepet. Costul unui astfel de aparat ajunge la 199 lei fără TVA.
Panourile solare şi cele fotovoltaice sunt aduse de firme din Elveţia, Ungaria şi Germania. „Panourile pentru producerea energiei solare cu ajutorul căreia încălzim întreaga casă pot să funcţioneze pentru o perioadă de 25 de ani. Pot fi achiziţionate şi prin programul „Casa Verde", în limita a 6.000 de lei", a spus Laszlo Nemet, de la AS Solar E.R.
A crescut cererea de tomberoane
Recipientele pentru depozitarea selectivă a gunoiului sunt cel mai des întâlnite la expoziţie, iar explicaţia pentru acest lucru vine de la organizatori care spun că, de când a intrat în vigoare legea colectării selective a deşeurilor în insituţiile publice, cererea de tomberoane pentru colectare separată a crescut.
Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat că România este ultima ţară din UE în domeniul valorificării deşeurilor: Până î