Primăria a semnat un acord de trecere la energie regenerabilă cu ajutorul unei investiţii germane de 30 de milioane de euro
Centralele de căldură autonome ale celor aproximativ 5.500 de locuitori din Slănic Moldova vor fi înlocuite cu o centrală electrică geotermală, o instalaţie de încălzire pe bază de biomasă, panouri solare, centrale eoliene şi o instalaţie de biogaz care vor asigura întreaga cantitate de energie necesară oraşului vizitat de peste 100.000 de turişti în fiecare an.
Primăria din Slănic şi cea din oraşul german Reuth au semnat duminică acordul de implementare a proiectului pilot "Carpaţi Verzi". Lucrările vor începe săptămâna viitoare şi vor fi gata la sfârşitul anului 2012. Primarul oraşului speră să poată folosi banii economisiţi prin utilizarea energiei regenerabile în proiecte sociale pentru şomeri sau vârstnici.
Energie regenerabilă după model german
Andrei Şerban, primarul oraşului Slănic, se aşteaptă ca modelul german să aducă aceleaşi beneficii pe care le-a adus şi pentru partenerii din Reuth. "În zona Reuth se produce de opt ori mai multă energie decât se consumă", spune Şerban, iar banii economisiţi pot fi folosiţi în altă parte. "Reuth are un şomaj de trei la sută, pentru că ei se îndreaptă spre chestiunea socială", a explicat el. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în Slănic, dacă proiectul va avea rezultatele aşteptate. "Voi avea posibilitatea ca la iluminat public, la şcoli, la acele unităţi care aparţin de primărie să nu plătesc curentul", în cazul în care sursele alternative de energie vor avea un randament asemănător cu cele din Germania, a precizat primarul din Slănic pentru gândul.
Deocamdată, reprezentanţii administraţiei din Slănic nu ştiu cât ar putea economisi locuitorii oraşului la facturile de curent şi căldură, deoarece nu există cercetări la nivel naţional în materie de energie regenerabilă. "