Administratorii bucătăriilor spitalelor din ţară anunţă închiderea unităţilor, în condiţiile în care, din 2008, valoarea alocaţiei de hrană pentru bolnavii spitalizaţi nu a mai fost modificată, în ciuda faptului că preţurile alimentelor au explodat.„Ne este aproape imposibil să mai asigurăm hrana potrivit dietelor dieteticienilor cu banii alocaţi, pe zi, pentru un bolnav. Numai o pâine costă 1,5 lei, un kilogram de cartofi 3,5 lei. Trebuie luate măsuri de urgenţă", susţine administratorul serviciului de bucătărie (externalizat) al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Petre Preda. El spune că dacă nimeni nu va lua o decizie în acest sens va pune lacătul pe uşa bucătăriei. „Decât să-mi bat joc de mâncarea bolnavilor, prefer să închid. Nu se poate aşa ceva", a mai spus Preda. Administratorii bucătăriilor unităţilor sanitare susţin că valoarea alocaţiilor de hrană ar trebui să înregistreze creşteri cu cel puţin 40%. În prezent, un bolnav este hrănit, pe zi, cu alimente în valoare de 5,7 sau 7 lei, în funcţie de regimul alimentar impus de dietetician, pentru unele secţii, ceea ce ar însemna ca, la o masă, valoarea să nu depăşească 1,9 lei sau 2,3 lei. Nu de puţine ori, pentru ca bolnavii să fie hrăniţi corespunzător, administratorii punctelor alimentare sunt nevoiţi să pună bani din buzunar. "N-avem ce face. Nu ne putem încadra în valorile respective. Este imposibil", a mai spus Preda. DE ZIUA MUCENICILOR, MUCENICI. Chiar şi în aceste condiţii, reprezentanţii punctului alimentar de la Constanţa au făcut totul pentru ca hrana pacienţilor să fie gustoasă. De asemenea, la fiecare sărbătoare se încearcă respectarea tradiţiilor alimentare. De exemplu, ieri, de Ziua Mucenicilor, pacienţii cu un regim alimentar mai puţin sever au primit mucenici, fie munteneşti, fie moldoveneşti. As. dietetician Simona Cojocaru a explicat că pentru pacienţii care ţin regim se