Noul ministrul de Externe al Franţei, Alain Juppé este aşteptat joi, 10 martie, la Berlin, unde va avea convorbiri cu omologul său german, Guido Westerwelle. Criza din Libia este primul subiect pe agenda discuţiilor.
Aceasta este prima vizită de lucru a lui Alain Juppé în Germania, de când a fost numit în fruntea diplomaţiei franceze şi are un caracter simbolic, în contextul în care Franţa şi Germania continuă să propună iniţiative comune pe multiple planuri, începând cu cel economic.
Cei doi miniştri vor discuta deci despre Libia, dar şi în general despre situaţia din nordul Africii, despre Iran, despre preşedinţia franceză a G20, precum şi despre relansarea politicii europene în materie de securitate şi apărare.
Uniunea Europeană este pusă în situaţia de a-şi regândi politica în zona Mediteranei, în condiţiile în care Magrebul este în plină transformare revoluţionară, dar şi confruntat cu spectrul unor violenţe şi al multor incertitudini, începând cu tranziţia spre democraţie şi terminând cu pericolul islamist.
Franţa va încerca în perioada următoare să remodeleze Uniunea pentru Mediterana, o idee a preşedintelui Nicolas Sarkozy, care a luat o primă formă concretă pe 13 iulie 2008. La acea oră, în jur de 40 de state au semnat un acord pentru crearea acestui cadru : este vorba de ţările Uniunii Europene, de ţările arabe cu ieşire la Mediterana, cărora li s-au adăugat Turcia şi IsraeIul.
La începutul lunii martie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat că Uniunea pentru Mediterana poate juca un rol în schimbările care au loc în lumea arabă.
Alain Juppé a declarat, de partea sa, că Uniunea pentru Mediterana are nevoie de noi fundamente, dată fiind evoluţia din Magreb.
Merită amintit în context că la ora semnării actului de naştere al acestei structuri, fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak co-prezida alături