Dobânda medie la euro nu mai poate merge decât în sus motiv pentru care singura şansă a românilor cu credite în monedă europeană rămâne aprecierea leului.
Un lucru este cert în privinţa evoluţiei dobânzilor la euro anul acesta şi în 2012: ele nu pot decât să crească. Acesta este mesajul clar transmis atât de actualul guvernator al Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, cât şi al potenţialul viitor guvernator, şeful băncii centrale a Italiei, Mario Draghi. „Politica monetară trebuie să prevină deterioarea perspectivelor inflaţionis-te", apreciază italianul. Pentru câteva milioane de români îndatoraţi în euro, acest mesaj poate însemna un singur lucru, adică rate mai mari. De altfel, indicatorul EURIBOR la trei luni, în funcţie de care este calculată dobânda variabilă la credite, aproape că s-a dublat faţă de anul trecut, depăşind 1,1% pe an.
Creşteri de până la patru ori
„Creşterea nu este surprinzătoare. Anormale erau nivelurile extrem de reduse de sub 1%. Treptat sau mai rapid, în funcţie şi de evoluţia evenimentelor politice, dobânzile la euro se vor îndrepta către mediile istorice", spune analistul economic Aurelian Dochia. De-a lungul timpului, în perioade de calm economic şi politic, dobânda EURIBOR a oscilat în intervalul 4-5%. O revenire la acest nivel ar însemna o creştere cu până la 4 puncte procentuale a dobânzilor la creditele în euro cu dobânzi variabile. Analiştii din România sunt ceva mai optimişti în ceea ce priveşte anul 2011, indicând o valoare a EURIBOR de aproximativ 2% pentru finele anului, adică o creştere de un procent a dobânzilor faţă de finalul lui 2010. În termenii unei rate lunare, această prognoză se traduce într-o creştere de până la 10% într-un scenariu optimist şi de până la 40% într-un scenariu pesimist.
Speranţa stă în BNR
Anul 2011 ar putea veni însă şi cu ceva veşti bune pentru românii