Un şofer poate reduce consumul de combustibil al autoturismului său, dacă respectă o serie de reguli. În condiţiile în care preţul benzinei şi motorinei a atins pragul de 6 lei pe litru, este de dorit să se respecte şapte paşi mici, conform realitatea.net, pentru a scoate mai puţini bani din buzunar la pompa de combustibil.
1. Maşina nu trebuie încărcată
O încărcătură suplimentară de 100 kg înseamnă o creştere a consumului cu circa 0,7 litri/100 km. Dacă portbagajul este plin cu o mulţime de lucruri care pot fi depozitate în altă parte, cum ar fi anvelope, trusă de scule sau piese de schimb, acesta trebuie golit. Iar un portbagaj pe maşină sau suport de schiuri trebuie la fel dat jos. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.
2. Schimbarea eficientă a vitezelor
Cu cât se menţine o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu trebuie schimbat însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase. Schimbarea într-o treaptă superioară de viteză se face la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină. Iar ca regulă pentru maşinile diesel, motorul trebuie menţinut în zona de turaţii unde este cuplul maxim (vezi manualul maşinii) şi abia la ieşirea din acea zonă se foloseşte schimbătorul de viteze.
3. Folosirea frânei de motor
Frâna de motor întrerupe injecţia de combustibil la maşinile moderne. Asta înseamnă că dacă o pantă va fi coborâtă cu frâna de motor nu se va consuma combustibil. La apropierea de un semafor roşu, este necesar să se treacă într-o viteză inferioară pentru a încetini, în locul folosirii frânei. Atenţie însă: nu se foloseşte frâna de motor la turaţii excesive.
4. Dansul cu pedala de acceleraţie
Acceleraţiile excesive nu ajută, iar acceleraţiile prea lente cresc consumul de carb