M-am întors la complexul Rin-Tin-Tin, destinat animalelor de companie, cu ocazia primului lor eveniment: un spectacol de dresaj şi o paradă a modei. Căţeii săreau peste obstacole, simulau atacul la un infractor fictiv, salutau la cerere...
Am mai fost la Rin-Tin-Tin chiar înainte să se deschidă: ţin minte că, de atunci, m-a impresionat cît de mari erau camerele pentru cîini. Căci Rin-Tin-Tin are, printre altele, o pensiune canină cu 28 de padocuri şi una felină.
DE ACELASI AUTOR Listă de cadouri Mica doză de transcendent (Alte) filme de Crăciun Decembrie timpuriu Camerele căţeilor au tot confortul: interior încălzit şi exterior pentru mişcare. Pe lîngă acestea, există, tot acolo, o şcoală de dresaj canin. Sala în care se desfăşoară lecţiile de dresaj e dotată, printre altele, cu o bandă de alergare pentru cîini.
Intrăm, deja, într-o lume a căţeilor... aleşi. Răsfăţaţi. Umanizaţi. Cîini care stau la hotel şi se duc la fitness. Dar şi la Salonul de cosmetică pentru animale, aflat în acelaşi complex.
De altfel, tot în acest complex am descoperit, pentru prima dată, că există psiholog pentru dulăi, pentru cei anxioşi. Aflu, din ofertele cu pachetul de dresaj, că educaţia cîinelui este o investiţie necesară: „Demersul educaţional are un impact deosebit asupra vieţii cîinelui, cît şi a stăpînului său deopotrivă. Acesta asigură sănătatea mentală, emoţională, psihologică a patrupedului“.
Se pare că relaţia omului cu al său animal de casă e complicată. Familia, în acest caz, devine o „haită“. Cum în haită există întotdeauna o ordine ierarhică, „e foarte important să comunici patrupedului tău cine este liderul în noua organizaţie. Dacă nu vei fi tu, el va prelua, din instinct, acest rol“ (Zic pliantele de dresaj).
Oricît de animal de haită ar fi, un cîine binecrescut şi bine educat nu zice „nu“ unui costumaş cochet. Sau, mai ciudat, un