Oficialii ieşeni implicaţi în problema câinilor comunitari şi-au prezentat variantele la masa „Adevărul de Seară". Viceprimarul Romeo Olteanu, Cătălina Cijevschi, de la Asociaţia pentru protecţia animalor „Sf. Mucenic Trifon", Dumitru Bucur şi Tudor Păduraru, de la Grupul Asociaţiilor de Proprietari, au participat la dezbatere.
Adevărul de Seară: Cum credeţi că poate fi redus numărul câinilor comunitari care populează străzile oraşului?
Romeo Olteanu: Din 2005, au fost inventariaţi trecând prin padocul de la Miroslava 48.000 de câini, dar asta n-a rezolvat problema din stradă. Ieşenii din zonele industriale şi cei de la curţi sunt problema.
Dumitru Bucur: Ar trebui făcut un plan de acţiuni concret, lunar, pentru a şti câţi câini se iau şi de unde. Se cheltuiesc foarte mulţi bani degeaba pentru câini.
Cătălina Cijevschi: Există o lipsă de educaţie şi conştiinţă a oamenilor. Pe timpul lui Ceauşescu, câinii s-au omorât, pe timpul lui Simirad, câinii s-au omorât şi problema nu este rezolvată nici după 20 de ani. Nu este altă soluţie decât construirea de adăposturi, sterilizare şi oprirea „robinetelor" '- metişii din curţile oamenilor.
Citeşte şi:
Ieşenii plătesc scump pentru înmulţirea animalelor (CAMPANIE)
Maidanezii din Iaşi rămân pe străzi, în timp ce lucrările la padocul din Tomeşti bat pasul pe loc
Romeo Olteanu: Poliţia Locală stă la intrările în oraş şi opreşte maşinile care aduc câini în oraş. Este suficient să prinzi unul şi să-l amendezi. Şi oamenii trebuie să dea dovadă de înţelegere. Când a fost caravana mobilă anul trecut, unul din cinci ieşeni a fost de acord să-şi sterilizeze câinele.
Tudor Păduraru: Între blocuri sunt foarte mulţi câini care nu pot fi alungaţi. Ar trebui să se găsească o soluţie pentru ca preşedinţii de asociaţii să amenajeze un ţarc şi să aibă grijă de ei,