Consilierii locali giurgiuveni şi-au dat ieri avizul în unanimitate cu privire la schimbarea denumirii Teatrului Valah, în Teatrul “Tudor Vianu”.
Şi asta după ce conducerea instituţiei a mai făcut o solicitare în urmă cu un an, dar Comisia Judeţeană pentru Atribuirea de Denumiri nu a fost de acord cu acest lucru, motivând că în municipiul Giurgiu mai există o instituţie de învăţământ cu acelaşi nume. “Conducerea teatrului a trimis o solicitare privind schimbarea denumirii teatrului. Fiind vorba despre o denumire cu anvergură la nivel naţional, municipalitatea nu are nici o reţinere de a da avizul în acest sens” a declarat în ultima conferinţă de presă, secretarul Primăriei municipiului Giurgiu, Petre Roşu.
Tudor Vianu este o personalitate marcantă a judeţului
Directorul teatrului giurgiuvean este de părere că cei care sunt împotriva denumirii instituţiei pe care o conduce sunt doar răutăcioşi. “Cei care spun că schimbarea numelui teatrului nu este posibilă sunt doar cârcotaşi, pentru că în multe oraşe din ţară sunt instituţii care au aceiaşi denumire” a spus pentru “Adevărul de Seară” directorul Teatrului giurgiuvean, Mircea M. Ionescu. Managerul Teatrului Valah a exemplificat spunând că un caz asemănător este cel al Teatrului “ Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi că în capitală există un liceu, o grădiniţă şi o stradă care îi poartă numele.
“Tudor Vianu” este născut în Giurgiu şi este o personalitate a literaturii româneşti. Puţină lume ştie că în anul 1945, Vianu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi că a scris o lucrare despre arta teatrală” a mai adăugat Mircea M.Ionescu.
Tudor Vianu s-a născut în data de 27 decembrie 1897 în Giurgiu şi a fost estetician, critic şi istoric literar, poet, eseist, filosof şi traducător roman. Vianu este fondatorul Şcolii de stilistică a Facultăţii de Litere din Bucureşti şi i