Liderii europeni dezbat vineri, 11 martie, la Bruxelles, un parteneriat pentru democraţie şi prosperitate cu ţările Mediteranei, dar rămân prudenţi privind răspunsul la violenţele din Libia.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O intervenţie militară sau recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie libian, creat de Opoziţie ca singura autoritate a ţării, iată subiecte asupra cărora europenii nu au găsit încă un acord şi în privinţa cărora Franţa rămâne izolată.
Parisul a recunoscut joi acest Consiliu Naţional de Tranziţie libian şi a anunţat deschiderea unei ambasade în Benghazi.
Surse diplomatice au indicat chiar intenţia preşedintelui Nicolas Sarkozy de a propune vineri bombardamente îndreptate spre obiectivele strategice ale regimului Gaddafi.
Partenerii săi europeni sunt însă mai prudenţi şi spun că pentru moment Opoziţia libiană este divizată, iar Consiliul Naţional de Tranziţie nu controlează instituţiile centrale, ceea ce face ca recunoaşterea acestui organism să fie prematură.
Parisul şi Berlinul cer însă deschiderea unui dialog cu această Opoziţie, ceea ce rămâne pentru moment o opţiune posibilă.
Crearea unei zone de excludere aeriană, pentru a evita bombardarea populaţiei este de asemenea un proiect greu de realizat. Trei elemente ar trebui întrunite pentru ca această măsură să fie pusă în practică : o adevărată necesitate, o bază legală dată de ONU şi o susţinere regională, pentru ca occidentalii să nu fie greşit înţeleşi în lumea arabă.
În fine, europenii vor fi vineri de acord asupra înfiinţării unui parteneriat pentru democraţie şi prosperitate cu Mediterana, iar Franţa va propune chiar un plan strategic pentru Libia. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Liderii europeni dezbat vineri, 11 martie, la Bruxelles, un parteneriat pentru democraţie şi prosperitate cu ţările Mediteranei, da