Plantele medicinale conţin principii active şi, la fel ca în cazul medicamentelor, aceste substanţe acţionează terapeutic. Dar, în egală măsură, pot da reacţii adverse.
Riscul ca un tratament naturist administrat haotic să facă rău organismului este foarte mare, avertizează specialiştii. De exemplu, remediile din plante luate ca adjuvant pentru a atenua simptomele unor boli cronice pot interacţiona cu medicamentele luate pentru a trata respectivele afecţiuni.
Adică le pot creşte efectul sau îl pot inhiba, agravând în acest fel starea persoanei. Pe de altă parte, unele plante conţin substanţe care, acumulate în organism, pot determina intoxicaţii. Prin urmare, pentru a exclude agravarea unor probleme de sănătate şi producerea unor dezechilibre noi în organism, doza şi frecvenţa de utilizare a remediilor din plante trebuie stabilite de către un fitoterapeut.
Muşeţelul distruge flora intestinală
Un remediu foarte popular este ceaiul de muşeţel, renumit pentru calităţile lui de antibiotic şi dezinfectant natural. Dar, administrat pentru perioade lungi de timp, acesta poate conduce la dezechilibre ale florei intestinale, un efect pe care-l au şi antibioticele de sinteză.
De asemenea, muşeţelul interacţionează cu o serie de medicamente precum anticoagulantele şi pastilele recomandate persoanelor hipertensive. Din acest motiv, consumul consecvent de ceai de muşeţel în timpul administrării unor astfel de pastile poate determina sângerări în cazul celor care iau anticoagulante, respectiv creşterea tensiunii dacă persoana ia antihipertensive.
Echinacea, interzisă în bolile autoimune
Remediile pe bază de echinacea sunt recomandate în cazul în care ne dorim fortificarea imunităţii şi prevenirea infecţiilor virale comune, precum cea cu virusurile gripale. Cercetările au arătat că planta stimulează organismul uman să producă mai mult