Premierul japonez Naoto Kan a declarat duminică, după două zile în care autorităţile s-au luptat cu efectele dezastrelor provocate de cutremur, că Japonia traversează cea mai gravă criză de la Al doilea Război Mondial până în prezent. Într-un discurs prezentat în faţa naţiunii, el şi-a afirmat încrederea în capacitatea naţiunii sale de a depăşi aceasta etapă.
"Consider că situaţia actuală - cu seismul, tsunamiul şi problemele la centralele nucleare - este cea mai gravă din ultimii 65 de ani, după al II-lea Război Mondial", a declarat Kan.
"Situaţia la centrala nucleară de la Fukushima continuă să fie gravă", a declarat premierul. O primă consecinţă a problemelor la centralele nucleare ar putea fi perturbări la alimentarea cu electricitate. "Reţelele companiilor de electricitate Tokyo Electric Power şi Tohoku Electric Power se află în situaţii extrem de dificile din punctul de vedere al aprovizionării, existând riscul unor întreruperi masive ale electricităţii", a precizat premierul.
Japonia se luptă să evite un dezastru nuclear provocat de cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în arhivele ţării. Seismul de 9 grade pe scara Richter produs luni a generat un tsunami cu valuri de circa zece metri înălţime care au inundat insulele dinspre nord. Cele mai mari centrale nucleare şi-au oprit activitatea însă au apărut probleme la sistemele de răcire a reactoarelor nucleare. Cea mai gravă situaţie este întâlnită la Fukushima unde guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare să fi fost declanşate procese de fuziune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.
"Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fuziune", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. "Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând