Medicii de la Spitalul \"Marie Curie\" au efectuat ieri un transplant de os unei tinere de 27 de ani care suferă de boala \"oaselor de sticlă\". Osul a fost luat de la o persoană în moarte cerebrală. Sursa: CODRIN PRISECARU
Când eşti imobilizat de cinci ani şi picioarele nu te mai ascultă, când aştepţi de 27 ani un transplant de os şi afli într-o dimineaţă că oasele pe care le aştepţi sunt pe drum, poţi spune că e ziua ta norocoasă.
Mihaela Chiriţă a aflat la 7.00 dimineaţa, când s-a trezit pe patul de spital, că medicii urmează să-i facă "operaţia vieţii", un transplant de ţesut osos, prelevat de la o persoană în moarte cerebrală.
De cinci ani nu mai putea face un pas
Fata în vârstă de 27 de ani s-a născut cu o boală extrem de rară - "boala oaselor de sticlă". Practic, întregul ei corp este "o bombă cu ceas": oricând, oriunde, oricum, oasele ei pot suferi simultan sute de fracturi.
Boala a privat-o de copilărie, de adolescenţă, de o viaţă normală şi a condamnat-o la o viaţă în spitale, cu ghipsuri şi operaţii. Dacă la început putea să meargă, cel puţin cu dificultate, în timp, boala s-a agravat. A fost momentul în care a încăput "pe mâna" profesorului Gheorghe Burnei, de la Spitalul "Marie Curie".
"Boala fetei a evoluat în timp, operaţiile multiple au ţinut-o în frâu, însă acum cinci ani a scăpat de sub control", ne-a declarat profesorul Gheorghe Burnei.
De atunci, echipa de medici nu a avut astâmpăr până nu "a inventat" soluţia salvatoare: un procedeu unic prin care să ataşeze grefa osoasă "oaselor de sticlă" pentru a preveni deformarea lor. Acum o lună au internat-o Mihaela ca "să o aibă mereu în vedere" şi să adune toate cele trebuincioase: ustensile, materiale. Le mai trebuia doar materia primă.
"Istoricul operaţiei a început acum doi ani: am creat un sistem de fixarea