În Arabia Saudită, primul producător mondial de petrol, este prevăzută vineri, 11 martie, o aşa-zisă "zi a furiei" sau "a revoluţiei". Sunt de aşteptat proteste mai mult sau mai puţin masive - pe Facebook se înregistrau joi seară peste 30 de mii de persoane - pentru a cere schimbarea modului de desemnare a liderilor - actualmente domneşte o familie regală - libertate mai multă pentru femei şi eliberarea prizonierilor politici.
Piaţa aurului negru şi-a încheiat ziua tranzacţiilor de joi pe o notă destul de agitată. Posibilele tulburări din Arabia Saudită, principalul producător şi exportator de petrol din lume nu-i îngrijorează însă foarte tare pe analişti. Ei nu prevăd o criză a regimului saudit, precum cele care au zdruncinat sau mai cutremură încă ţări precum Tunisia, Egiptul sau Libia.
Săptămâna trecută, la o manifestaţie similară cu cea de vineri au luat parte doar câteva sute de persoane în estul regatului, unde domină comunitatea şiită.
Oricât de mult ar vrea liderii saudiţi să cultive diferenţele faţă de celelalte state din regiune, există şi multe similitudini. Astfel, Arabia Saudită numără foarte mulţi tineri, care, ca mai toţi tinerii arabi sau din alte părţi ale lumii utilizează tot mai mult reţelele sociale de tip Facebook sau Twitter.
De altfel, manifestaţia de vinerea trecută şi cea de acum au fost lansate pe Facebook. Tot pe Internet circulă criticile cele mai acerbe la adresa prinţilor de la putere.
În plus, renta petrolieră este inegal împărţită, circa 40% din populaţie trăind într-o relativă sărăcie. Creşterea preţurilor, în particular alimentare agravează frustrările. Saudiţii de rând cer însă mai multă libertate politică şi transparenţă, dar nimeni nu vrea cu adevărat o revoltă populară. Ipoteza ar fi de altfel greu de transpus în practică. Un amestec subtil de autoritate religioasă, de ajutoare economice şi o m