Spitalul "Theodor Burghele" din Bucureşti este a patra unitate sanitară din ţară unde se realizează operaţii cu ajutorul robotului, a declarat, vineri, directorul medical Viorel Jinga, potrivit Mediafax.
"Operăm tumori renale şi cancer de prostată. Facem trei intervenţii cu ajutorul specialiştilor din Italia, apoi, săptămâna viitoare, vom realiza alte tipuri de intervenţii, cu ajutorul colegilor de la Fundeni", a spus directorul medical al Spitalului "Theodor Burghele", Viorel Jinga.
În aceste cazuri, recuperarea este rapidă, spun medicii. "Un lucru foarte important, toţi cei trei pacienţi operaţi joi, vineri şi sâmbătă se externează în două zile, indiferent dacă intervenţia a fost pentru rezecţia tumorii renale sau pentru cancer de prostată", a mai spus medicul.
Primele intervenţii robotice la Spitalul Burghele (fostul Spital Panduri) au fost realizate în luna ianuarie, după ce chirurgii au primit de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davia" un robot "Da Vinci".
În SUA, 75% din cazurile de cancer de prostată sunt operate cu ajutorul chirurgiei robotice, în timp ce în România aceste intervenţii se realizează de trei ani.
Operaţiile sunt finanţate prin Programul Naţional de Sănătate şi costă în jur de 2.000 de euro, sumă în care sunt incluse service-ul şi consumabilele, potrivit şefului Clinicii de chirurgie II de la Spitalul de Urgenţă "Floreasca", Mircea Beuran.
În România, chirurgia robotică a început în anul 2008, odată cu programul robotic de la Centrul de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni. În prezent, chirurgia robotică se efectuează cu succes în Spitalul de Urgenţă "Floreasca" şi Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, abordându-se o gamă largă de procedee de chirurgie generală, urologică, ginecologică şi toracică.
Spitalul "Theodor Burghele" din Bucureşt