În calitate de concurent la proiectul „Şcoli pentru un viitor verde", Raluca Toma vrea să-şi convingă colegii şi profesorii că viitorul înseamnă ecologie şi reciclare.
Deşi nu a apucat timpurile în care elevii aduceau la şcoală hârtie, sticle, borcane şi castane, Raluca Toma încearcă să-şi (re)înveţe colegii aceste obiceiuri. Toţi liceeni din clasa a XI-a din Colegiul Caragiale sunt înscrişi în proiectul „Şcoli pentru un viitor verde", un concurs în care sunt agrenate 2.700 de şcoli din toată ţara. Proiectul se defăşoară în perioada 1 februarie - 29 mai, la nivel naţional, iar câştigătorii locului întâi primesc 3.000 de euro. „Ne-am înscris în concurs pentru că ne pasă de mediu, ţinem la numele colegiului nostru şi avem încredere în noi înşine", spune Raluca.
Pentru a participa la proiect, concurenţii trebuie să parcurgă patru activităţi obligatorii, una deja bifată la Ploieşti. Zilele trecute, împreună cu mai mulţi elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale" au amenajat în şcoală un „colţ verde", cu plante ornamentale, flori de sezon în ghivece, dar şi alte decoraţiuni. În plus, aici este expus şi un panou pentru vizitatori, cu informaţii legate de problemele de mediu locale, dar şi globale. „Urmează amenajarea unui spaţiu verde în grădina şcolii, unde vom planta flori şi arbuşti, realizarea unei machete de casă ecologică şi apoi cooptarea tuturor liceenilor din şcoală pentru colectarea selectivă de hârtie. Şcolile care vor aduna cea mai mare cantitate vor primi un punctaj superior", spune Raluca.
Din proiect în proiect
Mobilizarea unui întreg liceu pentru un proiect ecologic nu este un lucru tocmai uşor, însă Raluca nu este la prima acţiune de acest gen. „Sunt foarte pasionată de voluntariat, proiecte europene, teatru şi regie. Probabil că toate acestea, dar şi sprijinul necondiţionat din partea profesorilor mei şi a priete