Majoritatea botoşănenilor din evidenţele AJOFM ar trebui să urmeze cursuri dacă vor să îşi găsească loc de muncă. Ei au absolvit cel mult cursuri profesionale. Şomerii aleg să urmeze cursuri de reorientare doar pentru a nu pierde indemnizaţia.
Peste 9.500 de botoşăneni erau înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) la sfârşitul lunii februarie.
Dintre aceştia, aproximativ 4.000 primesc indemnizaţie de la stat. Ceilalţi trăiesc din ajutorul minim garantat sau muncind cu ziua la negru. Şefii AJOFM avertizează însă că principala problemă, pe lângă cea a numărului redus de locuri de muncă disponibile, este cea a lipsei unei calificări a majorităţii şomerilor. Trei sferturi au un grad scăzut de pregătire şcolară şi profesională şi au puţine şanse să-şi găsească un loc de muncă.
„Distribuţia şomerilor pe categorii socio-profesionale indică faptul că 75,77% respectiv 7.210 persoane înregistrate în baza noastră de date, au nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional. 19%, adică peste 1.800 de persoane, au nivel de instruire liceal şi postliceal, iar 5% au studii superioare“, a declarat Sorin Şologon, directorul AJOFM Botoşani. Cele mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au între 40 şi 49 de ani. Cei mai puţini şomeri, 550, sunt în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25-29 ani.
Puţini cursanţi
AJOFM îşi propune ca anul acesta să califice prin cursurile de formare profesională 800 de persoane fără serviciu. Cursurile sunt alese pentru satisfacerea cerinţelor imediate pe piaţa muncii, însă puţini sunt cei care se înscriu de bună voie la ele. Cei mai mulţi ajung să urmeze un astfel de curs abia după ce se văd ameninţaţi că pierd indemnizaţia de şomaj sau pentru că doresc să plece la muncă peste hotare.
Virgil Bucătaru (28 de ani) este