Supradoza de vitamina D la copii nu este des intalnita, insa este foarte grava. Cu toate acestea, nu trebuie sa intri in panica, ci sa stii ce sa faci in astfel de cazuri.
Vitamina D este o vitamina liposolubila si este esentiala pentru o buna functionare a organismului, jucand un rol important in absorbtia de minerale, precum calciu si fosfor, care pastreaza oasele sanatoase. Deficitul de vitamina D poate duce la rahitism in cazul copiilor, insa si supradoza de vitamina D, numita hipervitaminoza D, este periculoasa.
Cauza principala a supradozei de vitamina D este excesul de suplimente. Bebelusii sub un an de zile au nevoie de 1.000 de unitati internationale de vitamina D pe zi, copiii sub patru ani au nevoie de 2.500 de unitati internationale, cei intre patru si opt ani trebuie sa asimileze 3.000 de unitati internationale, iar copiii de peste noua ani 4.000 de unitati internationale pe zi, aminteste Buzzle.
Fii inteligent! Asimileaza vitamina D din surse naturale
Excesul de vitamina D poate slabi starea generala de sanatate. Simptomele ce pot sa apara sunt constipatia, greata, varsaturi, diaree, deshidratare, pierdere in greutate inexplicabila, slabiciune a muschilor, dureri de cap, oboseala, iritabilitate si nervozitate.
In acest caz, micutul trebuie dus la medic si in urma unui test de sange si a unuia de urina se va stabili daca este vorba despre hipervitaminoza D. Dupa confirmarea diagnosticului se va opri imediat tratamentul cu supliment de vitamina D. De asemenea, si aportul de calciu va fi redus. In cazurile foarte grave, adica sunt foarte deshidratati, pacientii sunt internati si li se administreaza fluide intravenos.
Ar trebui mentionat faptul ca expunerea la soare nu produce hipervitamina D in cazul copiilor.
Supradoza de vitamina D la copii nu este des intalnita, in