Cei mai mulţi aliaţi din NATO şi UE, cu excepția Franței și Marii Britanii, s-au arătat precauţi în privinţa unei intervenţii în conflictul libian. Liderii UE s-au întâlnit azi pentru a discuta despre criza libiană. În paralel, regimul Muammar Gaddafi face progrese în contracararea rebelilor. Sursa: REUTERS
19.00 Traian Băsescu a subliniat azi la Bruxelles că România nu susține o intervenție militară în Libia. Citește aici mai multe despre poziția României.
15.35 În declarația Consiliului European extraordinar de azi liderii europeni îi vor cere liderului de la Tripoli să plece, își vor exprima solidaritatea cu victimele conflictului și vor promite sprijin pentru reconstrucția Libiei democratice post-Gaddafi, potrivit EUObserver.
15.30 În contrast cu poziţia Franţei şi a Marii Britanii, Germania se arată mult mai precaută. Ministrul de externe Guido Westerwelle a subliniat azi că Berlinul doreşte să cunoască, înainte de a se pronunţa, poziţia statelor din regiune şi a Ligii Arabe.
Poziţia majorităţii liderilor europeni este de altfel împotriva celei exprimate de Paris. Premierul olandez Mark Rutte a declarat azi că mişcarea Franţei, care a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie instituit de rebeli drept singurul guvern legitim libian, este una „nebunească”.
Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a insistat azi că o zonă de excludere aeriană ar pune în pericol viaţa civililor libieni. Alţi diplomaţi europeni spun că o zonă de excludere aeriană este greu de instituit şi operaţiunile în acest sens ar dura câteva săptămâni.
14.48 Nicolas Sarkozy a susţinut azi, în faţa liderilor UE reuniţi la Bruxelles, necesitatea lansării de atacuri aeriene asupra bazelor militare ale forţelor lui Gaddafi, în cazul în care regimul va folosi arme chimice sau atacuri aeriene împotriva civililor, notează Guardian.
Regimul G