Corpul uman contine peste 200 de tipuri de celule mature, fiecare avand o functie specifica si distincta. Fie ca este o celula a inimii, care bate ritmic, fie ca este o globula rosie, care transporta oxigenul catre fiecare particica din corp, orice celula are un rol bine stabilit.
Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.
Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.
"Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu, fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului - celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem functioneaza ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui virtual orice celula a corpului", a explicat, pentru Ziare.com, dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.
Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.
"Exista un numar de aproximativ 70 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betat