Unul din zece români suferă de o boală de rinichi, iar trei sferturi din aceste afecţiuni sunt cauzate de diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială
Diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială sunt principalele cauze ale bolii cronice de rinichi, iar statisticile o dovedesc cu prisosinţă. „Diabetul zaharat reprezintă 50,1% din cauzele care duc la apariţia bolii cronice de rinichi. În toată lumea, 285 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Alte 300 de milioane sunt în stare de prediabet, ceea ce înseamnă că jumătate dintre ei vor face diabet în următorii cinci ani. De asemenea, 27% din cauzele bolii cronice renale o reprezintă hipertensiunea arterială. Hipertensiunea afectează peste un miliard de oameni“, a susţinut prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova. 44% din populaţia României este hipertensivă. De aceea, se estimează că procentul persoanelor cu boală cronică renală depăşeşte 10%.
Ucigaşul silenţios
Boala cronică renală este o afecţiune parşivă. Acţionează silenţios, fără simptome, iar atunci când este descoperită, după zeci de ani, rinichii sunt distruşi - s-a instalat insuficienţa renală. „Zilele trecute a venit o femeie de 48 de ani cu boală polichistică. A trăit toată viaţa cu această afecţiune fără să ştie şi a ajuns în cele din urmă la noi, în stadiul final. Era aproape în comă uremică, cu encefalopatie uremică“, a spus prof. Moţa.
Singura soluţie pentru salvarea vieţii în astfel de cazuri este dializa. Acesta este un procedeu medical prin care sângele bolnavului este curăţat de toxine cu ajutorul unui aparat. El face practic ceea ce făcea rinichiul, numai că procedura se efectuează o dată la două-trei zile.
Cei mai norocoşi dintre bolnavii cu insuficienţă renală ajung să le fie transplantat un rinichi şi astfel scapă de dializa atât de incomodă şi riscantă