Autorităţile au reuşit să ridice din casa Mariei Toma cadavrul fratelui acesteia, adus în ţară pe 21 februarie. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞSursa: OCTAVIAN COCOLOŞSursa: OCTAVIAN COCOLOŞSursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
1 /.
Scriitoarea Maria Toma (74 de ani) nu i-ar fi lăsat nici ieri pe poliţişti şi pe legişti să-i scoată din casă cadavrul fratelui său, decedat acum aproape trei săptămâni, în Statele Unite. Femeia a trebuit dusă, printre ţipete, la maşina poliţiei, pentru ca autorităţile să-şi poată face în sfârşit treaba. În tot acest răstimp, refuzase să-şi înmormânteze fratele, deoarece spera într-un miracol care să-l readucă la viaţă. Îi administra chiar un "tratament" în acest scop.
Marin Chirea, stabilit peste Ocean acum câteva decenii şi devenit între timp cetăţean american, a dorit să fie îngropat în ţara de origine. Sicriul a ajuns pe 21 februarie la locuinţa surorii sale, aflată în sectorul 1. De aici, povestea a început să se încâlcească: Maria Toma a scos imediat cadavrul din sicriul sigilat şi l-a aşezat pe pat.
"Sicriul gol a stat aruncat prin curte cam o săptămână. Nişte câini îşi făcuseră culcuş acolo. Habar n-am avut ce se întâmplă înăuntru", spunea ieri una dintre vecinele doamnei Toma.
Actele necesare înhumării se aflau în posesia bătrânei
Autorităţile au fost sesizate de fosta noră a bătrânei, Livia Ciolacu, speriată de posibilul risc de îmbolnăvire a persoanelor din jur. Intervenţia a fost întârziată însă de faptul că actele necesare înhumării - care trebuiau traduse - se aflau în posesia bătrânei. În plus, legea nu prevede vreun termen până la care trebuie să aibă loc înhumarea sau incinerarea, atâta vreme cât nu e dovedit pericolul sanitar.
În lipsa documentelor, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sectorul 1 au fost nevoiţi să