După ce la prima oră a adimineţii a aflat despre cutremurul extrem de puternic produs în Japonia, urmat la scurt timp de un tsunami care a lovit nordul ţării, gălăţeanca Adreea Ionescu, profesor de limba japoneză, a încercat să-şi contacteze îngrijorată colegii şi prietenii aflaţi acolo.
Coşmarul japonez, trăit şi de moldoveni
„N-am putut să comunic telefonic deoarece, după cum am aflat ulterior, întreaga reţea de telefonie mobilă nu mai funcţionează după cutremur. Am reuşit însă să iau legătura pe Internet cu o fostă colegă, şi ea absolventă de filologie, secţia Japoneză-Engleză, care locuieşte la Tokyo. Mi-a scris pe Facebook că nu mai funcţionează nici trenurile, care sunt oprite pe trasee, cu călătorii rămaşi la bordul acestora, din cauza replicilor seismice. La acea oră, cunoscuţii mei din Japonia se îndreptau catre locurile muncă şi fiind blocaţi în trenuri, fără să poată răspunde la telefon, n-au putut fi contactaţi", ne-a declarat profesoara.
Andreea Ionescu, bună cunoscătoare nu doar a limbii japoneze ci şi a stilului de viaţă din Ţara Soarelui Răsare ne-a mai spus că locuitorii acesteia sunt instruiţi încă din copilărie cum să reacţioneze în caz de cutremur, seismele fiind atât de frecvente încât practic fac parte din viaţa lor.
Citeşte şi:
Studenţii japonezi din Iaşi sunt disperaţi: Nu reuşesc să dea de rudele din zona distrusă de cutremur
În acest context, ne-a spus despre fosta sa colegă din România care locuieşte în Japonia că respecta instrucţiunile autorităţilor şi fără să-şi părăsească locuinţa, aştepta, pregatită pentru o eventuală evacuare, având asupra sa un minimum de obiecte strict necesare în caz de calamitate.