EXCLUSIV. Autorul \"Morţii domnului Lăzărescu\" a explicat că motorul din spatele noului său lungmetraj a fost şi realizarea că suntem condamnaţi să trăim închişi în propriul nostru cap. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: EVZ
1 /.
Ieri au avut loc premiera de gală a filmului care a putut fi văzut pentru prima dată la Cannes 2010, dar şi decorarea autorului său, Cristi Puiu, de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler. "Aurora" intră astăzi în cinematografe. Regizorul a vorbit pentru EVZ despre faptul că nu ştie ce înseamnă public, dar crede că ştie "ce înseamnă spectator (la singular!)".
EVZ: O să încep cu un exerciţiu de memorie, urmat de unul de anticipaţie. "Aurora" a avut premiera la cinci ani după "Moartea domnului Lăzărescu", în cadrul secţiunii Un certain regard de la Cannes 2010, iar premiera din România vine abia acum, la 10 luni după proiecţia de pe Croazetă. Te aşteptai ca "Lăzărescu" să aibă impactul uriaş pe care l-a avut? Cu detaşarea pe care ţi-o dă trecerea timpului, ce (mai) înseamnă pentru tine, astăzi, "Moartea domnului Lăzărescu"? Şi, apropo de aşteptări: cum ţi-ai dori să fie primit "Aurora" astăzi, în România?
Cristi Puiu: Nu m-am gândit să-mi doresc ceva legat de "Aurora". În ceea ce-l priveşte pe "Lăzărescu", răspunsul e simplu: nu, nu mă aşteptam să aibă un aşa impact. Şi într-o primă fază chiar m-am bucurat de acest impact. Dar nu m-am bucurat de succesul şi de faima pe care impactul le-a generat, ci de faptul că m-am simţit acceptat, primit în comunitatea cineaştilor. Şi m-am bucurat pentru că mi-am spus că de-acum încolo voi putea să-mi fac filmele şi că nici CNC-ul, nici gurile rele nu mă vor mai putea împiedica. Dar n-a fost aşa.
Şi, gândindu-mă acum la "Lăzărescu", nu-mi vin în minte