Generalul Udor a explicat recent pentru “Adevărul de Seară” cum reacţionează japonezii în cazul unui seism devastator. El a spus că elevii sunt instruiţi cum să se protejeze.
Pentru a preveni panica şi copiii pot învăţa la şcoală cum se pot apăra în cazul unui seism, a spus generalul. “În Japonia am văzut o platformă cu arcuri care se mişca haotic. Începea ca o joacă, dar copiii ştiau să se bage sub băncuţe ca să se adăpostească”, a mai spus Udor.
Un rol important îl au şi echipele de voluntari existând câteva ONG-uri de acest fel, dar se poate apela şi la studenţi, care să ajute forţele de salvare, şi care să ajute la amenajarea adăposturilor şi să se ocupe de provizii.
Generalul Aurel Udor a condus timp de opt ani Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, timp în care Capitala a fost ferită de un seism devastator. El a trăit însă această experienţă, la începutul carierei sale, în 1977. Considerat unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice care a lovit România, cutremurul din 1977 a provocat multe distrugeri, iar incendiile au fost la fel de periculoase.
Aurel Udor era în 1977 comandantul unui pluton format din 20 de pompieri care au căutat supravieţuitori la cutremurul de acum 34 de ani. Cât timp a fost şeful situaţiilor de urgenţă din Capitală şi-a dat seama ce trebuie făcut în cazul unui seism devastator în Capitală.
Cutremurul din 1977 a provocat multe probleme. După experienţa de atunci, generalul Udor a vorbit despre măsurile de urgenţă care ar trebui luate în cazul unui cutremur de mare intensitate când prima reacţie va fi panica, cea care provoacă la fel de mari tragedii ca un seism. Haosul pune stăpânire şi pe cei aflaţi în trafic, pe străzile Bucureştiului.
“Dacă în 1977, numărul maşinilor era sub 10% cât este acum şi tot a fost haos, imaginaţi-vă ce s-ar putea întâmpla acu